Information om Coronaviruset

Uppdaterad den 1 april 2020

 

Kära Simmare,

I dag har Folkhälsomyndigheten skärpt sina riktlinjer på ett sådant sätt att det inte längre är möjligt för oss att hålla simskolan öppen. All verksamhet tar uppehåll från och med nu. 

I och med att man ska hålla ett avstånd på minst 2 m till varandra även i idrottshallar och simhallar, är det i stort sett omöjligt för oss att ordna detta eftersom våra omklädningsrum är mindre än vad som behövs för detta. Som verksamhetsutövare är vi tvungna att följa riktlinjerna förstås och att även bidra till den sociala distanseringen som krävs i det skede vi nu har gått in i. 

Se presskonferensen här (vid ca 44 min) där Johan Carlsson, Folkhälsomyndigheten, tydligt nämner simhallar och att man inte ska byta om i allmänna omklädningsrum. Han säger också att verksamhetsutövare har ett stort ansvar till att inte bidra till smittspridningen i det skede man nu befinner sig.

Vi har i nuläget ingen aning om hur lång tid det kommer att behövas att vi håller simskolan stängd. 

Jag kommer att göra det som står i min makt för att ni ska få så mycket av era simlektioner som det bara är möjligt. Jag ber er dock ha lite tålamod innan jag kan ge besked om detta. 

Vi har ingen möjlighet att återbetala kursavgifterna om vi inte får ersättning från annat håll. I nuvarande stödpaket finns det ingen sådan ersättning. Eftersom det nya beslutet kom idag (1 april) är det ännu oklart om det kommer någon sådan ersättning i framtida stödpaket.

Följ gärna Linnéas Simskola i sociala media. Min intention är att ge er både information och tips löpande om vad ni kan göra hemma för att bibehålla simkunskaperna till dess att ni kan simma igen.

En varm kram skickar jag i cyberrymden. Var rädda om varandra!

Ludmilla

P.s. Detta är inget aprilskämt, tyvärr d.s

-----

Uppdaterat den 30 mars 2020

Hej!

Här kommer en uppdatering angående läget på simskolan i Coronatider. (Uppdateringar kommer oftare på vår hemsida än på mailen eftersom många kunder inte önskar för många mail.)

 • Simskolan håller öppet som vanligt. Det finns enligt Folkhälsomyndigheten ingen anledning till att stänga simskolor. Tvärtom så är simhallar och andra idrottsanläggningar undantagna regler om begränsat antal. Vi har dessutom inte så många kunder att det skulle behöva begränsas.
 • Vi har ställt in vattenträningsgrupperna eftersom det är många som är 70+ i dessa, enligt de riktlinjer som finns.
 • Då en del inte är i den äldre gruppen det och gärna vill fortsätta sin träning har vi öppnat upp tre nya grupper för dessa personer.
 • Vi har intensifierat vissa moment vid städning som t ex desinfektion. Vi håller tät kontakt med våra städare.

 

Detta är viktigt att tänka på:

 • Kom inte till simskolan om du har minsta symptom. Både barn och föräldrar måste vara symptomfria i två dagar innan ni är välkomna till simskolan igen.
 • Tvätta händerna ofta, även direkt när ni kommer till oss. Det finns tvål i pentryt och på alla toaletter.  
 • Duscha och tvätta er med tvål UTAN badkläder – även håret. Skölj ordentligt efteråt.
 • Vid frånvaro så registrerar instruktören det vid bassängen, ni behöver inte höra av er.
 • Vi har extra många återsimtillfällen både nu och en längre tid framåt så att ni som stannar hemma vid minsta symptom ska ha möjlighet att ta igen simlektioner.
 • Ni anmäler er till återsim via Mina Sidor. Återsimtillfällen läggs ut där 1 vecka i förväg. Du kan boka återsim upp till 6 månader efter missad lektion.

 

Det är en mycket speciell situation för oss alla. Vi på simskolan är måna om er hälsa och säkerhet och hoppas att vi kan bidra med en stabilitet och normalitet i allt det konstiga, inte minst för barnen. Till sommaren bör läget vara mycket bättre igen och då hoppas vi att barnen kan njuta av sina vattenkunskaper i den svenska sommaren.

Många varma hälsningar

Ludmilla


 

Uppdaterat 23 mars 2020

Vi håller oss uppdaterade hela tiden och om myndigheternas direktiv förändras kommer vi att anpassa oss till dem. Som det är nu avråder man inte från att gå till simhallar och man uppmuntrar till fysisk aktivitet. Det är framför allt äldre och personer med annan sjukdomsbild som blir allvarligt sjuka. Smittan är inte driven av barn.

Du ska vara frisk
Reglerna för att komma till simskolan är och har alltid varit att man ska vara frisk när man kommer till simskolan. Det gäller både barn och föräldrar. Stanna nu också hemma även vid milda symptom och ha två dagars symptomfrihet innan ni kommer. Återsim gäller som vanligt i mån av plats. Vi kommer att vara extra generösa med återsim både under pågående kurs och framåt.

Kom inte om du är 70+
Eftersom myndigheterna avråder personer över 70 år att ha sociala kontakter har vi ställt in vattenträningen under resten av terminen. Då det även finns deltagare under 70 år har vi öppnat upp nya grupper där dessa har kunnat boka in sig. Simkunders släktingar som är över 70 år ombedes också stanna hemma och inte följa med till simskolan.  

Hygien
Vi är och har alltid varit extremt noga med hygienen. Det gäller inte bara vi alla ska duscha ordentligt innan vi går ned i vattnet. Det handlar även om städrutiner. Vi har ett noga utarbetat städschema där det ingår desinfektion av alla ytor med en speciell maskin som sprider desinfektionsmedlet som en aerosol, luftdusch, som då är laddat på ett sådant sätt att partiklarna går in i alla skrymslen och vrår. Vi håller tät kontakt med våra anställda städare för att säkerställa att rutinerna följs. Tänk på handhygienen.

Avbokningsregler
Som det ser ut nu finns ingen anledning att avråda er från att komma till simskolan och normala avbokningsregler gäller enligt de villkor som godkänns vid anmälan. Det betyder att vi inte kan avboka en simkurs med kort varsel trots er oro eller av annan anledning. Vi har planerat vårt kursschema efter alla som sagt att de vill simma. Som ett litet företag har vi inga möjligheter till att betala tillbaka avgifter. I ett sådant fall skulle vi gå i konkurs. Vi kommer dock att vara extra generösa med återsimmöjligheter både nu och framåt.

Vi tackar för er förståelse!

Ludmilla

---------

Uppdaterad 18 mars 2020

Vattenträningskunder:

Myndigheterna rekommenderar nu att alla över 70 år ska stanna hemma. Detta innebär att om du trots detta vill gå på vattenträning hos oss enligt uppdateringen 16 mars, behöver du maila in en skriftlig försäkran om att du vill göra detta trots avrådan. 

Gällande simskolekunderna:

Imorgon torsdag har vi en ny kursstart som vi ämnar att fullfölja trots rådande läge. Om man har symptom ska man enligt myndigheterna hålla sig hemma för att bromsa smittspridningen. Om man missar tillfällen kan man ta igen det på återsimtillfällen som man bokar via mina sidor. Vi kommer att vara extra generösa med återsimtillfällen både nu, i sommar och i höst så att ni har möjlighet att ta igen missade simtillfällen. 

Om det av någon anledning skulle vara så att vi är tvungna att ställa in simtillfällen kommer vi att skjuta på terminen och erbjuda ersättningslektioner till dessa.

Det är en svår tid för många nu. Ett undantagstillstånd på alla plan. Vi vill att simskolan ska vara en "Coronafri zon" där ni inte diskuterar virusets framfart utan njuter av att vara med era barn. Barnen (och ni föräldrar) behöver helt vanliga situationer och miljöer också i detta kaos.

Vi tackar för förståelsen för att vi som företag gör det vi kan i den uppkomna situationen. Det är många företag som kommer att gå i konkurs i kölvattnet av pandemin och vi hoppas att inte vara en av dem. 

Ludmilla

-----

Uppdaterad 16 mars 2020

Vi får många samtal och frågor angående varför vi inte stänger ned simskolan. Det är av den enkla anledningen att det inte finns någon anledning att göra det. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer förutom att jag själv följer den medicinska diskussionen i världen.

Smittan är ett faktum och de flesta av oss kommer att bli smittade om vi inte redan är det. Man har räknat ut att ca 70% kommer att bli smittade. Är man ung och frisk finns ingen anledning att vara rädd. Det är klart att det aldrig är roligt att bli sjuk och influensa är ju extra tråkigt, men att det skulle bli farligt för i övrigt friska personer är mycket osannolikt. Det är våra äldre vi ska skydda. De ska minska sina sociala kontakter och inte träffa sina barnbarn just nu. 

Vi har först tagit bort våra vattenträningsgrupper men eftersom så många hörde av sig och önskar att de ändå ska få träna för att hålla sig i god form så har vi öppnat upp två nya vattenträningsgrupper:

 • Torsdagar 12.20 medelpass start 19 mars
 • Onsdagar 15.15 pulspass start 25 mars
   

Vi rekommenderar alltså att man inte kommer till simskolan om man har sjukdomssymptom och inte om man tillhör en riskgrupp. Men om det bara är för oron så tror vi som myndigheterna att det inte gör någon nytta. 

Ludmilla

--------------------------------------------------------

Uppdaterad 15 mars 2020

Hej!

Pga av det rådande läget med Coronaviruset har vi beslutat att ställa in Vattenträningen för vuxna för resten av terminen. Beslutet gäller från och med imorgon den 16 mars. Det gäller inte simskolan och det gäller inte de som hyr bassäng av oss för egen verksamhet. 

Eftersom majoriteten av er som går på vattenträning är äldre i den bemärkelsen att ni är i riskgrupp att drabbas av ett mer besvärligt sjukdomsförlopp vill vi uppmana dig att istället hålla dig hemma och inte utsätta dig för potentiell smitta. 

Som ersättning för det sista träningstillfället för den här kursen kommer vi att erbjuda tider fram emot sommaren. Vi återkommer om det när vi ser hur utvecklingen blir.

För er som anmält er till kursperioden som börjar på torsdag kommer det att finnas möjlighet att skjuta upp bokningen till i höst alternativt få pengarna tillbaka. (Vi vill redan nu annonsera om att vi kommer att göra en mindre höjning av priset i höst så om du väljer att få pengarna tillbaka och sedan boka er igen i höst så har priset ändrats.) 

Om du vill ha kursen återbetalad ber vi dig att kontakta oss och ange kontonummer. 

Var rädda om er!

Vänligen

Ludmilla

----------------------

Uppdaterat 12 mars 2020

Hej!

Idag skärpte myndigheterna beredskapen ytterligare för att begränsa smittan av det pandemiska Coronaviruset. Detta medför självklart många tankar och också oro för vad detta kan innebära. Som förälder är man också extra mån om att inte utsätta sitt barn för något som kan skada.
Jag är själv läkare och har med stort intresse följt utvecklingen de senaste veckorna eftersom jag inte på något sätt vill utsätta varken mina simfamiljer min egen familj för något som skulle riskera deras hälsa.

Reglerna för att komma till simskolan är och har alltid varit att man ska vara frisk när man kommer till simskolan. Det gäller både barn och föräldrar. Stanna hemma även vid mildare symptom. Återsim gäller som vanligt i mån av plats. 

På simskolan träffas vi i mindre grupper. Dessutom finns indikationer på att viruset sprids sämre i fuktig miljö än i torr miljö.

Vi är och har alltid varit extremt noga med hygienen. Det gäller inte bara vi alla ska duscha ordentligt innan vi går ned i vattnet. Det handlar även om städrutiner. Vi har ett noga utarbetat städschema där det ingår desinfektion av alla ytor med en speciell maskin som sprider desinfektionsmedlet som en aerosol, luftdusch, som då är laddat på ett sådant sätt att partiklarna går in i alla skrymslen och vrår. (https://www.youtube.com/watch?v=yPjlO9RDihA). Vi håller kontakten med våra anställda städare hela tiden och ser till att rutinerna följs. 

Som det ser ut nu finns ingen anledning att avråda er från att komma till simskolan och normala avbokningsregler gäller enligt de villkor som godkänns vid anmälan (https://linneassimskola.se/vara-simkurser/villkor-for-deltagande)

Vi håller oss uppdaterade hela tiden och om myndigheternas riktlinjer förändras kommer vi att anpassa oss till dem.

Glöm inte att för de flesta som blir smittade med Coronaviruset så blir infektionen inte allvarlig och att det framför allt är äldre och de med komplicerande sjukdomar som ska vara extra försiktiga. Vi uppmanar till handhygien som alla andra. 

Varma hälsningar

Ludmilla Rosengren
ludmilla@linneassimskola.se