Babysim som intervention för förlossningsdepression

Under 2024 startar studien BIDAP (Babysim som Intervention för Depressiva symptom och bristande Anknytning under Postpartumperioden) vid Uppsala universitet. I den här studien vill vi undersöka om babysim kan påverka symptom på depression, och mammans anknytning till sin bebis.
Vi söker kvinnor som har milda till måttliga depressiva symptom, som har ett barn som är max 5 månader gammalt och som bor i Uppsala med omnejd.
De kvinnor som uppfyller kriterierna för att ingå i studien kommer att lottas till att antingen få börja på babysim när barnet är ca 3-4 mån eller att få börja när barnet är ca 7-15 mån. Babysimlektionerna kommer att vara 1-2 ggr i veckan i en privat simhall i Uppsala och ledas av en av forskarna som också är läkare. 
Fyll i intresseanmälan med länk nedan så blir du kontaktad av en forskare för att se om du kan inkluderas i studien. 
Nästa studiegrupp startar i slutet av augusti.
Länk till intresseanmälan hittar du här...
Här finns en länk till en presentation om studien...
UAS
Logotype UU

 

Vetenskaplig frågeställning:

Det övergripande syftet med studien är att undersöka om babysim som en intervention vid postpartumdepression kan minska depressionssymptomen hos kvinnan, och om anknytningen till barnet påverkas. Detta kommer att undersökas hos kvinnor i Sverige och Österrike, och eventuella skillnader mellan länderna kommer att utforskas.

Delsyften:

1. Att utvärdera den eventuella effekten av babysim som intervention vid postpartumdepression på depressiva symptom hos modern under det första året efter födseln. 

2. Att utvärdera den eventuella effekten av babysim som intervention vid postpartumdepression på anknytningen mellan moder och barn under det första året efter födseln. 

3. Att undersöka upplevelsen av att ha depressiva symptom under barnets första månader, och att under denna tid få delta i babysim som en intervention. 

Områdesöversikt:

Psykisk ohälsa är mycket vanligt under och efter graviditet, och studier från hela världen indikerar att 10–15% av alla gravida och nyförlösta kvinnor har en depression (Shorey et al., 2018). Riskfaktorer för att insjukna är bland annat tidigare depressioner, låg nivå̊ av socialt stöd och stressande livshändelser (Yim et al., 2015).

Symptomen är desamma som vid depression under andra perioder i livet, men ofta ingår känslor av otillräcklighet inför modersrollen med skam- eller skuldkänslor. Tvångstankar riktade mot barnet kan även ingå i symptombilden. Sådana tankar upplevs typiskt både skrämmande och jag-främmande av kvinnan men medför i de allra flesta fall inte någon risk för barnet. Depression hos mamman kan även påverka hennes förmåga att skapa anknytning till sitt barn, och svårigheter att skapa anknytning med sin baby kan också i sin tur öka och vidmakthålla depressionssymptomen (Rollè et al., 2020). I förlängningen kan otrygg anknytning mellan moder och barn ge psykiska problem hos barnet senare under uppväxten och även senare i livet (Netsi et al., 2018; Pawlby et al., 2008). För moderns del kan den bristande anknytningen leda till att depressionssymptomen förvärras och fortgår under längre tid.

Babysim är en strukturerad form av samvaro som syftar till att i 34-gradigt vatten i en lugn miljö lära barnet livsviktiga kunskaper och att stimulera barnets utveckling socialt, intellektuellt och motoriskt. Minst en förälder deltar på ett aktivt sätt och uppmuntras att utföra olika övningar med sitt barn. Aktiviteterna stärker barnets och förälderns relation och bidrar till att tiden i vattnet blir en trygg och lustfylld upplevelse. Det finns ett fåtal tidigare studier som har visat att babysim kan förbättra anknytningen mellan förälder och barn (Katrin Kristjansdottir, 2018). 

I det aktuella projektet vill vi undersöka om babysim kan användas som en intervention vid depressiva symptom hos nyblivna mammor, och om babysim kan minska de depressiva symptomen och även stärka anknytningen mellan mor och barn.

Studien kommer att utföras i Sverige men en liknande studie pågår samtidigt i Österrike, för att kunna jämföra eventuella skillnader mellan de två länderna. Specifikt etiskt godkännande för den österrikiska delen av studien inhämtas från den lokala etikprövningsnämnden i Wien. Delning av data kommer enbart att ske efter avidentifiering. 

Projektbeskrivning:

Denna studie planeras som en randomiserad kontrollerad studie med väntelistekontroll och kommer att kvantitativt utvärdera effekterna av babysim som intervention på postpartumdepression och anknytningen mellan mor och barn. Dessutom genomförs djupintervjuer för att kvalitativt utvärdera mödrarnas upplevelse av deltagande i interventionen.

Studien genomförs vid Akademiska sjukhuset och Uppsala Universitet i Uppsala.